Gyakori kérdések

GYIK alcím

Földkábeles csatlakozás esetén

Az áramszolgáltató magánterületen maximum 1 méterig vezeti a szolgáltatói tulajdonú csatlakozókábelt. Tehát a mérőhelyünket is a telekhatártól maximum 1 méterre kell elhelyeznünk. Ami lehet épített falra szerelt, vagy földön álló műanyag szekrényben.

Amennyiben, társasházról vagy szűk nyeles telekről beszélünk, lehetőség van egy csatlakozó berendezés fogadó elhelyezésére is, és ezt követően magántulajdonú méretlen fővezetéket telepíteni saját költségünkön a mérőhelyig. Ez azonban tervköteles, a méretlen fővezeték és így a mérőhely is.

Szabadvezetékes csatlakozás esetén

Lehet saját tulajdonú betongyámra szerelt oszlopon elhelyezni, illetve a ház frontfalán, amennyiben ez 30 méternél közelebb van a hálózati oszlophoz, amiről leágazunk.

Elsősorban a ház villamos tervezőjével kell egyeztetni erről. Ha nincs a háznak különleges villamosenergia igénye, pl. klímával fűtenének, szolárium vagy háromgázisú berendezés, ebben az esetben kb. 80 m2-ig egy átlag háznak elegendő lehet az alanyi jogon járó 32A, melyet sokkal jobb elosztani több áramkörre, mint pl. 3x16A-t.

A földkábeles csatlakozó minden esetben háromfázisú, így bővítése, bizonyos határokon belül, bármikor lehetséges háromfázisra.

Tudni kell, hogy 32A feletti igény esetén, minden amper 3600 Ft + áfa, ami az áramszolgáltatónak fizetendő, egyszeri díjként.

A fázisonkénti értékek összeadandóak, így pl. ha mi 3x16A-t szeretnénk, akkor az összesen 48A-32A= 16A fizetendő. 3600 Ft * 16A = 57 600 Ft * 1,27% áfa = 73 152 Ft.

Amennyiben vezérelt mérést is kérünk, bármilyet, normál, GEO vagy H tarifást, akkor ezt az összeget újra kifizetnünk nem kell, amennyit kifizettünk a nappali mérőre, ugyanannyi jár a vezéreltre is.

Az Elmű tarifatáblázatában ez "B" tarifaként szerepel.

A "B alap" árszabás az "A1" vagy "A2" árszabás mellé választható, az elszámolás éves leolvasás alapján történik. A tarifán naponta 8 óra működési időben vételezhet, amiből 4-6 óra csúcson kívüli időszakra esik (és a legrövidebb kapcsolási idő sem lehet kevesebb 15 percnél). Külön házi főelosztó, külön fővezeték szükséges és csak hőtárolós berendezések üzemeltetésére használható. Jelenlegi ára 23 Ft kWh (a nappali normál mérés 42 Ft - 2020.10.hó).

Mivel külön mérésről beszélünk, így szükséges egy külön villanyóra, annak pedig egy külön mérőhely. Ezt már tervezéskor jó eldönteni, hiszen ha külöön falat építenek neki, akkor nem mindegy, hogy mekkora lesz az a fal. Illetve, ha pl. kukatárolóban szeretnék kiépíttetni a mérőhelyet, érdemes előre gondolkodni.

 

A H tarifa külön mért, kéttarifás mérővel rendelkező fogyasztóknak, idényjellegű tarifatípus (október 15. – április 15. közötti időszakban vehető igénybe).

Külön házi főelosztó, külön fővezeték szükséges és csak hőszivattyús berendezések üzemeltetésére használható. Jelenlegi ára kb. 24 Ft kWh (a nappali normál mérés 42 Ft - 2020.10.hó).

Mivel külön mérésről beszélünk, így szükséges egy külön villanyóra, annak pedig egy külön mérőhely. Ezt már tervezéskor jó eldönteni, hiszen ha külöön falat építenek neki, akkor nem mindegy, hogy mekkora lesz az a fal. Illetve, ha pl. kukatárolóban szeretnék kiépíttetni a mérőhelyet, érdemes előre gondolkodni.

FONTOS! A Hőszivattyú kiválasztás előtt egyeztessen szakemberrel, mivel nem minden készülék jogosult ezekre a tafirákra. 

Az igénylést beadni, már meglévő nappali mérés esetén lehet, háztartási méretű kiserőművekhez (HMKE).

A mérőhely szabványosítását sok esetben kérhetik, sok esetben javasolt.

Az alapvető szemlélet, hogyha nem akarjuk magunkat felesleges elkerülhető költségekbe verni, akkor először azt vizsgáltassuk meg egy regisztrált minősített (ÁSZR) szerelővel,

hogy az új igénynek a jelenlegi műszaki feltételek megfelelnek-e?

ElektroManó - Áramban erősek vagyunk!