• Az inverter jelentése és felhasználási területei

  Az inverter jelentése és felhasználási területei

  Az áram ma már nélkülözhetetlen a mindennapjainkban, de az elektromos hálózattal kapcsolatban több probléma is felmerülhet fel. A leggyakoribb, hogy a feszültség minőséggel adódik gond: ide tartoznak a tranziensek, a gépek által generált nagyobb indítási áramlökés, a feszültség leesése vagy túl magas mértéke.
   

  Kellemetlen helyzetet a fentieken kívül az áramkimaradás okozhat, hiszen ilyenkor egyáltalán nem működnek a gépek. Nagyvárosoktól távoli helyeken akár napokig is elhúzódhat a helyreállítás, ilyenkor hasznos lehet egy otthoni energiatároló egység vagy saját napelemes hálózat kiépítése.


  A fenti két elektromos rendszer nem működhet az inverter nélkül, így ebben a bejegyzésben megmutatjuk, mit is jelent ez a fogalom, és mik a leggyakoribb felhasználási területei. Részletesen taglaljuk a napelemes rendszerekben betöltött szerepét, illetve a különféle típusokat is áttekintjük.

  Az inverter jelentése és működése

  Az inverter olyan elektromos eszköz, mely az egyenáramot váltóárammá alakítja át. Az energiát ehhez a legtöbb esetben akkumulátor vagy napelemek biztosítják.
   

  Napelemes rendszereknél az inverter főalkatrész, hiszen az egyenáramot megfelelő feszültségű és frekvenciájú váltóárammá alakítják. A legkorszerűbb inverterek még több feladatot is elláthatnak: pl.optimalizálják az áramtermelést, biztonsági és védelmi funkciókat látnak el, illetve akár adatgyűjtést és távfelügyeletet is végeznek.
   

  Az akkumulátorról történő energiafelhasználás pedig akkor jellemző, ha például a villamos hálózattól távol, akksiról kell működtetni egy gépet.
   

  Bár háztartásoknál ritkább, de középületeknél és vállalkozásoknál az áramkimaradás esetére telepített akkumulátorok vagy UPS-ek egyenáramát is inverter alakítja át az épület villamos hálózatába.
   

  Az inverter részei

  Az inverterek két fő egységből állnak, melyeket DC/DC, illetve DC/AC konverternek neveznek.
   

  DC/DC konverter bemenetére kötik rá az egyenáram forrását, ez transzformátor segítségével 320-400 Voltos egyenáramot állít elő, és eltárolja a kondenzátorában. Közben kezeli a túlfeszültséget és a melegedést is.
   

  DC/AC konverter fő feladata a beszerelt tranzisztorok segítségével az 50 Hz-es frekvenciájú, 230 V-os effektív értékű váltóáram előállítása. A kimeneten adja le a háztartási eszközök számára is felhasználható feszültséget.

  Inverteres klíma, inverteres napelem és egyéb felhasználási módok

  Az otthonokban az inverterek két fő területen jelennek meg. Az első a már említett napelemes rendszer, a másik pedig a modern klímaberendezések.
   

  Az inverteres klímák a fűtéshez és hűtéshez használják fel ezt a részegységet, ahol a bejövő, kis frekvenciájú váltóáramot az inverter egyenárammá alakítja át, második lépésben pedig következik a váltóárammá való visszaalakítás. Ezek a hűtő-fűtő egységek nagy népszerűségre tettek szert napjainkban, mivel sokkal egyszerűbbekké váltak.
   

  napelemes rendszer az áramátalakításhoz használja fel az invertert. A napelemek alacsony feszültségű egyenáramot alakítanak ki ez nem megfelelő a háztartási gépeknek vagy berendezéseknek. Az inverter megnöveli a feszültséget és váltóárammá alakítja át az energiát, így az már közvetlenül elfogyasztható. Ha az adott napelemes hálózat a felesleges áramot visszatáplálja a közműhálózatba, akkor szintén ennek az eszköznek a feladata, hogy a hálózat aktuális állapotának megfelelő áramot állítson elő.
   

  Az inverterek más helyeken is kulcsfontosságúak, a szünetmentes tápegységek vagy UPS-ek sem működhetnének nélkülük. Ezek főleg ipari vagy intézményi felhasználásra készülnek. A fő feladatuk, hogy áramkimaradás esetén addig biztosítsák az energiát, míg a lassabb generátorok be nem indulnak. A nagyméretű akkumulátorok egyenáramát ilyenkor is inverterek alakítják át váltóárammá.

   

   
  Bízza szakértelmünkre napelemes rendszere kiépítését!

  Napelemes inverter típusok: miért nélkülözhetetlen a használatuk?

  napelemes rendszerekben különféle típusú inverterek használhatók fel. Ezek kiválasztása függ a megvalósítás típusától, az igényektől és az anyagi lehetőségektől is.
   

  Standard string inverter

  A standard string inverter angol kifejezés a több sorosan kötött napelem, füzér mellé elhelyezett invertert jelenti. Ez az egyik leggyakrabban használt típus, mely közvetlenül a napelemből érkező egyenáramot alakítja át, és küldi tovább váltóáramként a hálózatba.
   

  Előnyei:

  ●       nagyon sok modell létezik belőle a piacon, így mindenféle található a beépítéshez

  ●       az egyik legmegbízhatóbb és kiforrottabb rendszer

  ●       magasfokú hatékonyság, olcsón

  ●       lehetővé teszi a távmonitoringot

  Hátrányai:

  ●       önállóan nem építhető be mellé akkumulátor, szükséges hozzá egy akkumulátor inverter is

  ●       az MPPT (munkapont követő rendszer) nem érhető el panel-szinten

  ●       nem támogatja a napelem elemenkénti monitorozását
   

  Micro inverter

  A mikro inverter sokkal kisebb, mint az átlagos inverter. Utóbbi jellemzően 1,5 és 5 kW teljesítménnyel üzemel, míg mikro kivitel általában 200-250 W-os.

  A napelemes rendszernél a mikro invertereket a napelem panelek mögé kötik be, és mindegyik egy-egy részegységért felelős. Ezzel elkerülhető, hogy egy központi, nagyobb inverterre legyen szükség.


  Előnyei:

  ●       mivel minden napelem önállóan szabályozható, így egyetlen panel teljesítménye nem rontja le az egész rendszerét

  ●       támogatja panelszintű MPPT-t

  ●       elérhető a napelem panelszintű monitorozása

  ●       alacsony feszültség, biztonságosabb

  Hátrányai:

  ●       ugyanakkora rendszernél sokkal drágább a sok kis mikro inverter felhasználása

  ●       bonyolultabb felszerelés

  ●       magasabb karbantartási költség a több egység miatt


  Battery inverter

  A battery inverter az akkumulátor mellé bekötött inverter, és feladata a tárolóegységbe juttatni, illetve onnan kivenni az energiát. Gyakran használják együtt a füzérrendszerű napelemeknél beszerelt inverterrel.


  Előnyei:

  ●       régóta használt típus, így megbízható és tartós

  ●       könnyen beszerelhető már létező napelemes rendszerekbe

  Hátrányai:

  ●       utólagos beszerelését gyakran engedélyeztetni kell

  ●       már meglévő rendszerbe kötve drágább megoldást jelent, mint egy hibrid inverter felhasználása az első telepítés során


  Hybrid inverter

  A hibrid inverter a stringek mellé bekötött általános célú inverter és az akkumulátor inverter keresztezése. Nemcsak a napelemből érkező egyenáramot tudja váltóárammá alakítani, hanem felelős az akkumulátor betáplálásáért és az abból történő áramkivételért.


  Előnyei:

  ●       olcsóbb és egyszerűbb megoldás, mint egy-egy általános célú és akkumulátor inverter együttes bekötése

  ●       akkumulátor nélkül is beszerelhető, így annak megvásárlása ráér később is

  Hátrányai:

  ●       mivel kettős feladata van, ezért kevésbé lehet hatékony, mint a két fentebb említett inverter együttese


  Grid-tie inverter

  A rácskötés-inverter a közüzemi hálózathoz csatlakozik és összeköti azt az alternatív egységekkel, pl. a szolár panellel (de beköthető hidro- vagy szélüzemű rendszerekbe is). Átalakítja és azonnal továbbítja az energiát az otthoni hálózatra.

  Napelem inverter tippek

  Az invertert úgy kell méretezni, hogy az illeszkedjen a napelem teljesítményéhez. Az ajánlás az, hogy az inverter AC oldali feszültsége 80-120% között legyen a napelem DC oldali feszültségének. Ha ez nem megfelelően történik, akkor napsütéses időben, amikor a panelek sok energiát termelnek, az inverter esetlegesen nem tudja a teljes energiát átvenni, és annak egy része elveszik.

  Az inverter elhelyezéséhez a legmegfelelőbb az olyan helyiség, mely védett a nedvességtől és megfelelően hűvös. A túl magas külső hőmérséklet hatására az eszköz túlmelegedhet, és nem működik optimálisan, illetve élettartama csökkenthet. A tűző napsütéstől akkor is védeni kell, ha zárt helyen található.

  A kiépítés során figyelni kell a hatályos jogszabályokra. Ha az inverter az előírásnál távolabb található a napelemtől, akkor a rendszerbe kell építeni a lekapcsolásért felelős kézi kapcsolót, mely további költséggel és munkával jár.

  Ezeknek a javaslatoknak a betartása nagyon fontos, mert az inverter korai meghibásodása jelentős költséget jelent. A megfelelő üzemeltetéssel viszont meghosszabbítható az élettartama, így akár évekkel is kitolható a csere időpontja.

   

  https://www.eon.hu/hu/blog/napenergia/inverter-jelentese.html

  Tovább olvasom
 • Napelem rendszer termelése megtérülése

  Napelem rendszer termelése megtérülése

  Mennyit termel a napelem – Befolyásoló tényezők

  Számos tényező befolyásolhatja, hogy mennyit termel a napelem.

  • Napsütéses órák száma
  • Domborzati viszonyok
  • Napelemek dőlésszöge
  • Időjárási viszonyok
  • Napelem technológia
  • Megfelelően megtervezett napelem rendszer

  Mennyit termel a napelem – Számítás

  A számításhoz szükségünk van a beruházási költségre, a villamos energia árára és a várhatóan megtermelt villamos energia mennyiségére. A képlet így néz ki:

  Beruházási költség / (Megtakarított energia x Energia ár) = Megtérülés

  Fontos tényező a pontos számítás elvégzéséhez a napelem hatásfoka, amiről a Napelem hatásfok érthetően című cikkben írtam részletesen.

  Mennyit termel a napelem Magyarországon?

  Magyarország az éghajlati és domborzati viszonyai alapján ideális a napenergia hasznosítására. Az országon belül vannak eltérések. Egy 1 kW-os napelem rendszer az északi országrész 1050 kWh (kilowatt/óra) körüli teljesítményéhez képest a déli naposabb országrészben 1150-1200 kWh teljesítményt képes termelni.

  Összegezve

  Érdemes alaposan kiszámolni előre a tervezett napelem termelést, hiszen ez befolyásolja a felhasználandó felület méretét, a technológiát, az esetlegesen felhasználandó tartószerkezet méretét és minden más részletet is.

  Forrás: innovativnapelem.hu

  Összegezve (részünkről is)

  Magyarországon, kb. 2.200 kWh az átlagfogyasztás évente háztartásonként, tehát, ha egy 3 kW-os napelem rendszerrel tervezünk, akkor több energiát termelünk, mint amennyit felhasználunk.

  Ezzel érdemes kalkulálni.

  KSH adatok: https://www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_eves/i_zrk004.html

   

   

  Tovább olvasom

ElektroManó - Áramban erősek vagyunk!